
Duurzaamheid
Hier bij de Kleine Keuken geven we veel om de kwaliteit en duurzaamheid van onze producten. Lees hier hoe we er voor zorgen dat alles op zijn best geregeld is.
Biologisch

Alle producten van de Kleine Keuken zijn biologisch gecertificeerd. Producten die biologisch zijn, kun je herkennen aan het groene Europees biologisch keurmerk.
Onder dit logo kun je zien in welk land het product verpakt is en of de ingrediënten uit de Europese Unie komen. Producenten die dit logo gebruiken worden streng gecontroleerd door Certification Bodies, zoals SKAL binnen Nederland.
Er is speciale wetgeving waaraan alle biologisch gecertificeerde producten voldoen. Dit zijn eisen die bovenop de reguliere wetten gelden. De focus ligt hierbij op het gebruik van natuurlijke ingrediënten, toevoegingen en bewerkingen. Zo mogen chemische bestrijdingsmiddelen, kunstmest en genetisch gemodificeerde organismen niet gebruikt worden bij biologische landbouw. Bij verdere verwerking is een groot aantal E-nummers verboden. Biologische producten zijn dus beter voor je gezondheid, want je krijgt een stuk minder onnatuurlijke, chemische en mogelijk schadelijke stoffen binnen. En zeker voor baby’s en jonge kinderen is dat wel zo fijn!
FSC

Je ziet het vast wel eens op kartonnen doosjes of op flyers; een FSC logo. FSC staat voor Forest Stewardship Counsel. Dat is een non-profit organisatie.
Het FSC-systeem zorgt ervoor dat de bossen op onze planeet door middel van verantwoord bosbeheer behouden kunnen blijven. Geproduceerd met papier en karton. Met verantwoord bosbeheer doelen zij op bescherming van het leefgebied van planten en dieren en respect voor de rechten van de lokale bevolking en bosarbeiders. Maar ook op hout oogsten en geld verdienen mét behoud van het bos. Een goed beheerd bos loopt minder risico om gekapt te worden voor andere doeleinden, zoals het aanleggen van palmolie- of sojaplantages en mijnbouw. FSC werkt met een top-down benadering (van het bos tot de eindgebruiker). de Kleine Keuken kiest waar mogelijk voor FSC-gecertified
Good Shipping

de Kleine Keuken heeft zich aangesloten bij de Good Shipping Program, voor de producten die per schip vervoerd worden. Dit is een initiatief dat vieze bunkerolie vervangt voor biodiesel gemaakt van afval en reststromen.
We geven aan het Good Shipping Program aan hoeveel wij vervoeren met containerschepen voor een jaar. The Good Shipping Program zorgt er vervolgens voor dat de bijbehorende hoeveelheid stookolie in een schip vervangen wordt voor de biodiesel. Dit gebeurt met een massa-balans methodiek. Dit houdt in dat de schonere diesel niet per sé in de schepen gaat die onze producten vervoeren, maar ook in een ander schip ingezet kunnen worden. Klik hier om meer te leren over Good Shipping
B-corp

Gecertificeerde B-Corporations zijn bedrijven die voldoen aan de hoogste standaarden met betrekking tot sociale en duurzame prestaties, transparantie, en de balans tussen winst en doel.
Ze zorgen voor een wereldwijde cultuurverandering waarin succes anders wordt gedefinieerd en een meer inclusieve en duurzame economie wordt opgebouwd. Om hiervoor als bedrijf in aanmerking te komen, moet je een assessment uitvoeren waar een minimale score behaald moet worden. De bezigheden van de afgelopen 12 maanden worden hierin overwogen. Het is een test die wordt gebruikt om de positieve invloed van het bedrijf op de werknemers, maatschappij, consumenten en het milieu te meten.
de Kleine Keuken is B-corp pending. Dat houdt in dat we druk bezig zijn het certificaat te ontvangen. Dat vinden we belangrijk, omdat dit voor ons bevestigt dat we goed bezig zijn en een bijdrage leveren aan een betere wereld.
Duurzaamheid van onze verpakking en manier van weggooien
Bij de Kleine Keuken staat duurzaamheid hoog in het vaandel, dus ook daar wordt goed op gelet. We maken onze producten zo duurzaam als mogelijk. Zo zijn de meeste doosjes FSC-gecertificeerd en voor folies en zakjes kiezen we ook altijd voor de optie die het beste recyclebaar is. Plastic is er in vele soorten en maten en ook combinaties van plastics komen regelmatig voor. Daardoor kan het ene zakje gerecycled worden tot een nieuw zakje en komt het andere zakje in een mix fractie terecht en worden hier parkbankjes en bermpaaltjes van gemaakt. Als het type plastic of de vorm erg afwijkt, dan kan plastic verbrand worden, als laatste optie. Dit willen we natuurlijk niet! Op elke verpakking staat een Weggooiwijzer, die je vertelt waar je elk onderdeel van de verpakking kunt weggooien. Zo komt het in de juiste recyclestroom terecht.